8 Ocak 2014 Çarşamba

TARİHÇE

Kısa derleme

Doğu Akdeniz geleneksel balıkçı teknesi Tirandil ( Yunanca Trexantiri = Takipçi) formu üç yüz yıl boyunca hemen hemen hiç değişmeden kalabilmiştir. Tirandiller tümü ile nesilden nesile aktarılan birikim ile inşa edilmiş teknelerdir. 4 metre ile 25 metre arasında değişen farklı amaçlar için kullanılan bu kayıklar hiçbir alabora kaydına

sahip olmayan etkileyici bir tarihe sahiptir. Araştırmacılar tekneyi istikrar, direnç ve denizcilik alanlarında incelerler.

G.D.Kriezis ilk kayıtları 1658 yılına kadar taşır. Tarihçi Dentes’in anlattığına göre Gikas, Gionis ve diğer Yunanlılar korsanların elinden kurtulunca Hydra’ya ulaşır, Giritlilerden de öğrendikleri şekilde ilk tirandili inşa ederler.

19.yüzyılda yapılan bütün tekneler Hydra ve Spetses adalarından çıkmıştır. Ioannis Theofanidis "1824-1826 Yunan Donanması” kitabında tirandillerin Adriyatik denizinde kullanılan küçük “Trampakoulo” veya Trebalkolo teknelerinin torunları olduğunu vurgular.

1821de  Hydra’da savaş sonrasında kabotaj ve ticaret için kullanılan tirandiller 1900’lü yıllarda özellikle de sünger avcılığı ve yine kabotaj hizmetinde kullanılmaya devam eder, günümüzde ise küçük balıkçı teknesi olarak hizmet veriyorlar.
Bilinen en önemli tırandil ustası Hydra Adasından  Lefteris Grypaios’tur.



Yunan balıkçı Tırandili
1900'lerin başı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder