26 Ocak 2014 Pazar

ÇOOK UZAK ANILAR

1959-60 yıllarında her nedense babam Şişli'de oturduğumuz apartmandan ayrılıp Rumeli Hisarında deniz dudağı, Ressam Şevki Bay'in yalısının çatı katını kiralamıştı. Aşağıdaki resim daha önceki yıllara ait olsa da bu yalılardan biri olmalı.


Bir kış gecesi yeri göğü inleten cehennemi patlama ile uyandık. Boğaz suları alevler içindeydi. Hayal meyal hatırladığım, annemin kucağında yangına bakıyorduk. Bina ahşaptı ve dış boyaların kavrulduğunu (*) yıllar sonra babam anlatmıştı. Hatırladığım kadarı ile Ankara Yolcu gemisi de kıç tarafından yangından etkilenmişti.

(*) 14 Aralık 1960 tarihinde Yunan bandıralı World Harmony ve Yugoslav bandıralı Peter Zoranic'in çarpışmasıyla oldu. Kazada 20 denizci yaşamını yitirirken, tonlarca petrol Boğaz suyuna karıştı.

Beş yaşındaydım.
Babam belime bir ip bağlar yalının önündeki rıhtımdan deniz sokardı. Yüzmeyi Hisarın deli gibi akan soğuk sularında öğrendim.

Yine hayal meyal hatırladığım bir başka anım kışın akında, insanların kocaman kepçeler ve iri zokalı oltalarla çarpma yapıp yüzlerce torik avlaması.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder