8 Şubat 2014 Cumartesi

"HEEEEAAADS!" ya da (KAFALARA DİKKAAAT !!!)

Denizciler orlop da denen alt güvertede uyurlar, yemek yer, zaman geçirirlerdi. Ufak teknelerde alt güverteye logis (yatakhane)de denirdi.

 Bazı büyük gemilerin birden fazla güvertesi olurdu. Böyle olduğunda denizcilerin zamanlarını geçirip uyudukları mekânlar geminin baş tarafındaki en alt güverteydi. İngiliz savaş gemilerinde orlop güvertesi yüzlerce denizcinin barındığı bir yatakhaneydi. Bu denizcilerin her birinin 16 pus eninde bir hamağı olabiliyordu- yani 40 cm. eninde daracık bir yaşam alanı.  Aşağıdaki bu dünya, balık yağı yakılan lambalardan gelen titrek ışık dışında hiç ışık almaz, gün ışığı görmezdi. Adamların ter kokuları, yıkanmamış ayaklardan, kirli çamaşırlar dan, gübre şerbeti kıvamına gelmiş sintine suyu, çürümüş fare ölüleri, kusmuk ve her türlü insan pisliğinden yükselen berbat kokuya karışırdı.
Bir denizci çişini etmesi gerektiğinde bunu rüzgar altı tarafına geçip ayakta hallederdi. Tuvalet teknenin baş tarafında galion  (Talimar başı- kemane) denen yerde olurdu. En öndeki figür ile geminin başı arasına bir platform yerleştirilir ve bu platformun üzerinde umumi helâlarda olduğu gibi delikler olurdu. Bu deliklerden birinin üzerine çömelip “işini hallederdi” denizci. Bazı gemilerde bu platformun üzerine basit bir işçilikle bir iskelet inşa edilir ve denizciler “rahatlama oturağı” da denen bu iskeletin üzerine oturabilirlerdi. Kuvvetli rüzgâr olduğunda “işin” uçma ihtimali belirir, o zaman işini halleden denizci arkadaşlarını, kafalarını bordanın dışına sarkıtmamaları için “Heads !” ( kafalara dikkat! )  diye bağırarak uyarırdı. Bugün de özel teknelerde tuvalete “head” deniliyor. Her rahatlama oturağının denize kadar sarkan bir halatı olur ve bu halatın saçaklanıp tiftiklenmiş ucuyla denizciler kıçlarını temizlerdi.
./...

Denizde Günah
Klaus Hympendahl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder