11 Temmuz 2017 Salı

Shane Acton & 19Ft Shrimpy


1973 yılında Shane Acton 19 ayak teknesi ile Cambridge’den yolda tanıştığı 8 yılda Antiller, Panama Kanalı, Avusturalya, Asya, Hindistan ve Akdeniz’i geçerek İngiltere’ye ulaşıp Dünya turunu tamamladı.


Hikâye Shane 25 yaşında iken Kraliyet Donanmasında geçirdiği kısa bir dönem sonunda, ailesinin muhalefetine rağmen, Dünya turu almak amacı ile satın aldığı Shrimpy teknesi ile başlar. “ Ailem geleceği olan bir mesleğe yatırım yapmamı, küçük bir kadınla evlenmemi, krediyle alınmış güzel bir evde 2,3 çocukla yaşamamı, 1.6 otomobilim olmasını tercih ederdi. Ama ben bunların hiç birinin bana uygun olmadığından deli gibi korkuyordum.” Küçük iş yerlerinde küçük işlerle ve teknik dergiler okumakla zaman geçirirken Hayling Adasında bir hangarda Robert Tucker tarafından tasarlanmış tekneyi, yıldım aşkı ile beğenip kendine bir “kapris” yapar.

Finansman yetersizliği nedeniyle ilk kışını Cam Nehri üzerinde, tüm kazandığını tekneyi toparlamak için geçirir. Yaz sonunda İngiltere sahillerinde Falmouth’a ulaşır. Kışı orada geçirir. Büyük bir ihtiyat ile ekipmanını asgariye indirir: bir pusula, bir elden düşme saat ve bir plastik sekstant. Bütün yelkenler yenidir. Kendine büyük bir trenket hediye eder ve hiç üzerinden çıkartmayacağı emniyet kemeri ile 3 Haziran 1973de bağlı olduğu rıhtımdan palamar çözer. Shane temkinle yol alarak önce Portekiz sonra Cebelitarık, Kazablanka ve Las Palmas’a ulaşır. Kanarya’larda biraz para kazanıp, ocağına yeni bir kafa ve eski tarihli bir kutu bisküi satın alır.

23 Ekim 1973de Antiller için yola çıkıp 39 günde ulaşır ve sonra ortalama 5 mil hızla Barbadoslar’a gelir. Adadan adaya bazen çarter bazen de teknenin küçüklüğünü dert etmeyen sırt çantalı yolcuları taşır. San Blas Adasından İsviçre asıllı, daha sonraki 8 yıl boyunca macerayı birlikte yaşayacakları Iris’i tekneye alarak parıltılı ve basitçe yaşan bir çift olurlar.

Panama Kanalından geçen yoldaşlar Galapagos’ lara ulaşır, sonra Markizler, Tuamotu ve Tahiti. Orada para kazanmak ve biriktirmek için uzun zaman kalırlar ve bir destekleyicinin verdiği boya ile tekneyi boyarlar. Cook Adaları’na 1975 Ekiminde ulaşırlar. Palmerson yolunda 5 gün boyunca kaba denizde çalkalanan ve içinde her şeyin her tarafa dağıldığı bir teknede yol alırlar. Nihayet Brisbane- Avusturalya’da teknenin yapımcısı C.E Nobby Clark ile karşılaşıp orada yarım Dünya Turunu atan en küçük tekne rekorunu ellerinde tutarak bir yıl geçirirler.

Avusturalya’yı büyük mercan resifini acele etmeden aşıp terk ederler ve Shrimpy Torres Kanalını sonra Bali, Java, Singapur ve Malezya’ya dümen tutar. Bali’de Iris ailesi ile İsviçre’de buluşmak için tekneyi terk eder ve Akdeniz’de buluşmak üzere randevulaşırlar. İlerleyen aylarda olağan dışı sakin Hint Okyanusunu geçerek Shane Sri Lanka, Hindistan ve Cibuti’ya varır. Fazla kas gücü gerektiren Kızıldeniz seyrinde derin bir dalga çukuruna düşen tekne batma tehlikesi atlatır. Shane, Akdeniz’e ulaşınca hiç de onu ilgilendirmeyen diğer gezginlerin endişeleri ile yüzleşir. Kıbrıs’ta Iris ile buluşup çok da misafirperver olmayan Yunan adalarına yol alırlar. Korinth’den geçip Ithaka’ya geldiklerinde unutulmuş zamanların sükunetini bulurlar. Sonra Sicilya, İtalya ve Ciotat. Burada kışı geçirirler. Dünya turu Fransa’nın Midi Kanalları St.Malo yakınındaki ağzı Vilaine, Anglo Normand adaları ve yeniden Cambridge’e gelerek tamı tamına 8 yılda tamamlayan küçük tekne Shrimpy muzaffer bir karşılama ile tamamlar

Çift 1984 yılında Shane’nin 5 yıl teknede yaşayacağı Kosta Rica yolculuğundan birkaç ay önce ayrılırlar. Daha sonra Shane sahilde deniz kenarında bir eve taşınır. Kumların üzerine bırakılmış Shrimpy 1992 yılında bir gece kasırganın devirdiği ağaç altında kalıp ezilip parçalanır.

Shane, 2001 yılı sonunda sadece bir sırt çantası ile Cambridge döner, acilen hastaneye yatırılır ve birkaç hafta sonra akciğer kanserinden 55 yaşında ölür.

Shrimpy teknik verileri

Tasarımcı Rober Tucker

Yapımcı C.E NOBBY CLARCK COWES 1962

Model Caprice MK1 N°159

İnşa malzemesi : 9mm kontrplak

Boy 5.59m Su hattı 4.69..En 1.89

Su kesimi İkiz salma 0.68m

Ağırlık 750 kg

Safra 226kg Her salma113 Kgs

Yelken alanı 11.15m²

Yükleme kapasitesi 120 günlük kumanya

Rotası https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=en&msa=0&z=2&ie=UTF8&mid=1Ud7fubPzROcnDTW1g9nOX6lNJCc&ll=-11.867938785528448%2C-81.61446550000022

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder