15 Temmuz 2017 Cumartesi

1513'ün şaşırtıcı Piri Reis Haritası

Tercüme.
1513'ün şaşırtıcı Piri Reis Haritası: Keşifden önce Antarctica'yı yüzyıllar önce gösterdi, ancak buz kılıfı olmadan 

1929 yılının sonunda, Alman ilahiyatçı Gustav Deissmann, Topkapı sarayı kütüphanesinde çalışıyordu. Eski kayıt ve objeleri katalolarken kenara atılmış nesnelerin arasında ceylan derisi bir parşömen buldu. Bu parşömen üzerine çizilmiş bir harita vardı ve Deissmann Güney Amerika kıtasının çevresi olduğu görmekten şaşırtmıştı. Günümüzde Piri Reis haritası olarak bilinen parşömeni kurtardı. Üzerinde çalıştığı harita 1513 yılında Hacı Ahmet Muhittin Piri tarafından imzalanmıştı. Haritacılığının yanı sıra Piri Reis Osmanlı Donanmasında amiraldi. Açıklamasında 20 harita ve başkaca haritaları kaynak olarak kullandığını beyan ediyordu. Sekiz tanesi “ptolemak” (Helenistik veya Yunan dünyasında II. Yüzyılda bilinen haritalar), dört Portekiz haritası, bir Arap haritası ve bir de Kristof Kolomb’un çizdiği harita. 



Bu korumaya alınan basit ceylan derisi parça haritacılık dünyasında yoğun tartışmalara temelini oluşturmuştur. İlk olarak, harita keşfinden 300 yıl öncesinden Antartik kıtasını gösteriyordu. Sadece bu da değil, kıt’a 6.000 yıl önce üzerine kaplanan buzullardan arınmış kara parçası olarak görülüyor.


Cosa’nın Dünya haritası(1500). Cuba o tarihte de bir ada olarak görünüyor.

Bu tartışma, 1965 yılında Prof. Charles Hapgood’un yayımladığı Eski Deniz Kralları Haritası kitabında öne sürdüğü Antartika teorisi ile çürütüldü. New Hampshire Üniversitesinde öğrencileri ile birlikte incelediği Piri Reis haritasında açıklanması olanaksız birçok nokta olduğunu buldu. 


Daha az kabul gören hipotez ise Piri Reis’in Venezuela ve Brezilya’yı gösterdiğine inanılan korölasyon.

Sadece buzullarından arınmış Antartik değil, ama haritanın 16 Mart'ın sonuna kadar Avrupa haritacıları tarafından kullanılmayan bir metodoloji olan Mercator Projection kullanılarak çizildiğini fark ettiler.

Flaman haritacı Gerardus Mercator 1569 yılında silindirik projeksiyonu tasarlamıştı. Grekler Dünyayı bir sfer olarak kabul edip, astromi ve geometri bilgilerini de ekleyerek enlem ve boylamı hesaplayıp silindirik haritalar yapma olanağına sahipti. (The Greeks had the ability to create cylindrical maps utilizing their knowledge of the Earth as a sphere, along with the astrological and geometric skills to calculate latitude and longitude.) Merkator Projeksiyonu 1760 yılında keşfedilen kronometreden önce mutlak doğru değildi. 


Piri Reis Haritasında Arjantin Patagonyası ve Falkland Adaları korölasyonu.

Piri Reis haritasının çiziminde Merkator Projeksiyondan eski Grek kaynaklarından faydalandığı açıklanabilir, fakat Antartik kıyasının buzullarından ayrılmış kara parçası olarak tasfiri hiçbir şekilde açıklanamaz. Prof Hapgood ve öğrencileri Piri Reis haritasının zamanımızdan 4.000 yıl önceki kadim bilgilere dayanılarak oluşturulduğu teorisini öne sürüyor. Bu harita, bilinen herhangi bir gelişmiş uygarlıktan veya iyi tanımlanmış herhangi bir dilden çok önce, dünyanın okyanuslarında gezinme ve ziyaret ettikleri toprakları doğru bir şekilde çizebilme becerilerine sahip olan eski bir uygarlık teorisini ortaya koymaktadır. Hapgood ayrıca güney kesimler ve sahillerin, denizcilik ve haritacılık bilgilerine ek olarak havacılıkta da yetkin olmaları gerektiğini ekliyor. Bu da ya Dünya dışı bir uygarlık veya kayıp Atlantis’i çağrıştırıyor.

Piri Reis Haritası teorilerine şüphe ile bakanlar Güney Amerika kıyı şeridinin doğru olarak çizildiğini, kıyıların ve iç mekanların modern özelliklerinin gösterildiğine işaret ediyor. Bu sadece Güney Amerika sahilleri değilse, bu Güney Amerika ve Antarctica'nın Uruguay'da birleştiğini ve Arjantin'in toprak kütlesine yeni ekleniş anlamına geldiğini ifade mi eder?

Hapgood daha sonra Dünya’nın M.Ö 9.500 çıvarında aksında bir değişim olduğunu, Antartik’in binlerce kilometre güneye hareket ettiğini ve orada buzlarla kaplandığını teori haline getirdi. Jeolojik kanıtlar bunun imkansızlığını ve hiç olmadığını söylüyor.

Uluslar arası jüri Piri Reis’in haritasında Antartik’i mi gösteriyor sorusuna cevap arıyor. Eğer siz haritanın bu parçasının buzlarından arınmış Antartik olduğunu kabul edenlerden iseniz (ki başka haritalarda da beliriyor) üstün ve ileri navigasyon bilgierine sahip Dünya’yı tam ve gerçek olarak haritalandıran eski bir uygarlığı kabul etmek durumundasınız.

Tersi bu haritanın Güney Amerika kıtasının uzantısı olduğunu kabul ediyorsanız ileri uygarlık fikri ile alay edeceksiniz. Teorilerden birini desteklemek için mutlak bir kanıt olmadıkça argümanlar devam edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder