27 Şubat 2017 Pazartesi

NIZWA

Tip  : Hint Okyanusu butrası ( sambuk)
François Madic' dan tercüme 



Donanım : Bie parçada 2 direk ?les 2 mâts en 1 seule partie ; iki direkte arap yelkeni; yatay hale getirildiklerinde tekne boyundan çok daha uzun olan serene bağlanan bu yelkenin karula ucu bir cıvadraya bağlı.Arap yelkeni tam bir üçgen şekli olmadığından hafifçe farklı; ön tarafları kesilmiş, bir etek oluşturuyor, böylece 4 uçlu bir hale geliyor ve bir de fazladan ıskota ucu oluyor. Böylece üçtebir serenli/ Praçera yelken ile Latin yelken arasında bir geçiş ama Latin yelkene çok daha yakın.


İnşa malzemesi : Tekne ve güverte ahşap (teck ve diğer egzotik ağaçlar) ; direk ahşap
Denize iniş tarihi ve yeri : 1992 Sur Limanı (Umman Sultanlığı) ;

İlk kullanım : balıkçılık
Son bilinen bayrağı : Fransız
Son bilinen bağlama limanı : Douarnenez
Şimdiki kullanım alanı : özel gezi yelkenli teknesi
Adının tanımlaması: Nizwa (Nizoua veya Nazwa)Umman Sultanlığının eski başkenti, şimdiki ikinci büyük kenti. Kent Muscat’ın güney batısında denizden içeride yer alır LOA : 31,3 m
LOD : 24
En geniş yer : 6,1 m
Draft : 1,5 m
Déplacement : 36 t.
Fiziki durum : Sürekli bakım altında. Restore edilmiş.




Nizwa Umman Sultanlığında inşa edilen son balıkçı sambukasından biri olup “Adı Nizwa olan butra” tüzel kişiliğinde bir Fransız yatırım firması tarafından satın alınmış 2004 yılında Dubai’de restore edilmiş ve Fransa’ya doğru yola çıkıp 2012 yılında ulaşmıştır. Kıç kasara üzerindeki dümen dolabı iptal edilmiştir. Port-Napoléon’da yeniden restore edilmiş ve şimdiki sahibesi Jocelyn Pierre bağlanma limanı olarak Douarnenez’yi seçmiştir. 2014 yılı Deniz şenliklerinde büyük sükse yapmış olup bolca fotoğraf vermiştir. 
 

 Boutralar Kızıl Deniz ve Hint Okyanusunun yerel tekneleridir. Sambukaların kıç aynaları özel olup bazılarına göre Vasco De Gama karavelasından bazılarına göre ise Çin gemilerinden esinlendiğini söyler. Fakat bilinen gerçek bu tip ayna kıçlı teknelerin en az 5 yüzyıldır var olduklarıdır. Günümüzde kullanılan çok sayıda balıkçı sambukası eski bir ahşap tekneden alınan kalıpla polyester olarak dökülen teknelerdir.

Madagaskar teknelerine zaman zaman boutra dense de tümü ile farklı bir yelkenli ailesine aittirler; onlar randa armalı 19.yy Bröton Guletlerinden esinlenerek yapılmışlardır. Bir örneği “Le sourire


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder