10 Ocak 2017 Salı

TARİHİ MİRAS BİLİNCİ

Uzun uzadıya laflar etmek, sayfalar dolusu yazılar yazmak, konferanslar, panellerde konuşmak da gerekli yeri geldiğinde. Ama insan doğduğu toprakların, yaşadığı deniz/okyanus kıyısının emekçilerinin ekmek teknelerine vurgun ise, eline geçen her fırsatta onları resmediyor ise, bir yaşam boyu ürettikleri, bu dünyaya veda ederken geriye yaşadığı toplumun, toprak ve denizlerin elle tutulur, gözle görünür manevi değerleri olarak gelecek nesillere devrolunacaktır.

1940 Fransa Finistere doğumlu Henry Kérisit de babasının yanı sıra yöre tersanelerinde çocukluğunu geçirip Brest ve Paris'te Güzel Sanatlar Marangozluk eğitimi sonrasında önce Paris'te sonra da Quimper, La Tour d’Auvergne lisesinde resim öğretmenliği yaptı.
Yaşadığı yörenin sivil denizcileri ve denizciliğine vurgun bu adam eski kartpostalları toplayıp kişilere özel tarihlerin peşlerine düştü sözlü tanıklıklarını dinledi. 20 yıl sonra milli tarihi mirasın canlı bir arşivi idi.
Başlangıçta ressamdan ziyade desinatördü. Resimleri geometrik, yamalı yelkenleri ile naifti, sadece teknelerin genel görüntüsünü keskin bir gerçekçilik içinde veriyordu. Yetmişli yıllarda denizcilik mirası adına tarzını değiştirerek resimleri daha ayrıntılı kılan çizgi resme başladı. 
Grenoble'de yayımlanan, denizcilik etnografiisi ile ilgili Perroquet dergisinden işbirliği için davet aldığında , 1978 ve 1979 yıllarında ilk iki Ar VAG / Atlantik Brötanyasında İş tekneleri cildini yayımlayacak Bernard Cadoret ekibine girmiş oldu. Bu eserlerde Henry Kéresit, yelken planlarını, marangozluk ve arma ayrıntılarını ve manevra krokilerini çizendir. 1981 yılından sonra da kısa aralıklarla ve kısa süreli olarak Douarnenez'de yayımlanan Chasse-Marée Dergisi ile de çalıştı.

AR VAG 5. cildini de yayımlamış bulunuyor
Altmış yaşından beri, sanatçı araştırmacılığı peşinde Britanya ve Portekiz'in de değişik tip geleneksel teknelerinin fotografik, grafik ve resimsel envanterini oluşturuyor.
Aşağıda Henri Kérisit WEB sitesi linkini paylaşıyorum.

 
http://www.henrykerisit.bzh/index.php/fiche_bateau/

Sol tarafta

İsme göre
Bağlama Limanına göre
Donatım Limanına göre
Tekne tipine göre
İşlevine göre arama yapmak olasıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder