23 Kasım 2015 Pazartesi

Leon Haffner’e göre Biskin


Histoire maritime de Bretagne Nord
Novembre 2015 Pierre-Yves Decosse

Leon Hafner, (1881-1972) 1918 de deniz ressamı olarak onurlandırıldı. Kendi bakışı ile tekneler ve deniz yaşamını tasvir etti. Pek çok kitabı muhteşem yelken tekneleri ve savaş gemileri ile illüstre etti.

 Biskin, sıkı orsada sancak kontra seyirde, alt yelkenler ilk camadanda ve küçük flok ile. Trol ağı küpeşte altında bağlı.



Biskin, yarış arması ile. Alt yelkenler, gabyalar ve babafingolar

1952 yılında yayımlanan ”Deniz Maketleri” adı ile yayımlanan bir kitapçıkta Hafner biskini aşağıdaki gibi tarifliyor:

 “Biskin ortaya çıkışı ve gelişimi olarak sadece Cancale, Saint-Malo ve Granville bölgesi ile sınırlıdır. Klasik tipte, geleneksel olarak inşa edilen, orta postası oldukça önde ve kıçı iyice daralan bir yapıdır. Sonuçta kısa ve sert dalgalarda çarpışan ve çokça kıçtan kara olan bir tekne ortaya çıkmıştır. Bu tip tekne Granville’den Bay Julienne tarafından geliştirilip inşa edilmiş zaman zaman sekiz dokuz mil sür'ate erişen teknelerdir.

Biskin Fransa sahillerinde bulunan en çok yelken alanına sahip teknedir. Sadece alt yelkenleri su altında orta posta alanının 45 katı ve tüm yelken alanı ise 60 katıdır.


Mandar serenin dörtte birinden bağlanır. Manevrada iki veya üç adam yeterlidir, uygun havada gabya yelkenler alt yelkenlerin kuytusundan kolayca yukarı gönderilir. Direklerin yelpaze gibi değişik açılarının amacı mizana yelkenine daha fazla metrekare kazandırmanın yanı sıra  kontra değişiminde rüzgar biçene takılmasını engellemektir.

Karina derinlik farkının neredeyse yarı yarıya olması teknenin hemen hemen olduğu yerde dönmesini, dar geçitlerde kendi boyunun yedi katı mesafede kontra değiştirmesine yardımcı olur. Biskinler hiçbir yelkeni mayna etmeden kolaylıkla durabilir. Flok hiçbir zaman küpeşteye kadar alınmaz, ıskotası çok geridedir.

Bu tekneler Jersey ve Saint-Malo anglo-normand adaları kuzeyinde midye ve soğuk deniz balıkları avlar. Biskin adının Biscaye Körfezinden geldiği düşünülüyor. Arması lüger olup son temsilcidir.





Léon Hafner tarafından kitapçıkta yayımlanan biskin planı rölöve alınmış bir tekneden değil büyük ihtimalle zihinden çizilmiş çok kabaca bir resimdir. Biskinlerin bodoslamaları çoğu zaman dikey, baş tarafları dolu olacak şekilde ana postaları çok daha önde, bordaları daha dik ve karina dönüşleri çok daha vurguludur. Jean Le Bot’un CAN 55 borda numaralı “Perle” planı gerçeğe çok daha yakındır.



Bu bir araştırma yazısı . Bir de gerçekte biskin formu nedir diye merak edenler olabilir....





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder